Anmäl dig till Gör små saker med stor kärlek - Ekonomisk stress och psykisk hälsa

PROGRAM:
09.00 -09.10 Inledning och välkomna!
Moderatorer: Anna Hedman Jernberg och  Kristian Rönne 
Anna och Kristian utvecklar gruppers förmåga att samverka på ett kreativt och samskapande sätt. Tillsammans har de utvecklat Tänka tillsammans, ett arbetssätt som utvecklar förmågan att lyssna, reflektera och lära tillsammans - på tvärs av tankar, behov och kompetenser. Tillsammans har de en gedigen verktygslåda kring att mötas, kommunicera och grafiskt visualisera.

 

09.10-10.00 NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) – 
Undersökning om sociala och ekonomiska livsvillkorI NSPH-rapporten presenteras en omfattande kartläggning om 
hur personer med egen erfarenhet och deras anhöriga ser på sina livsvillkor. Vid tillfället deltar även en ambassör från Hjärnkoll med egen erfarenhet, som kommer att dela sin berättelse och illustrera olika perspektiv på ekonomi.
Mårten Jansson, utredare på NSPH, har under de senaste åren arbetat med flera stora projekt från Socialstyrelsen, bland annat kring patien-
ters och anhörigas erfarenheter av tvångsvård och självvald inläggning. 

 

10.00-10.30 Fikapaus

 

10.30-11.00 Sätta ekonomi, hälsa och relationer  på spel 

Jessika Spångberg och Robin Nilsson diskuterar hur spelproblem påverkar unga och relationer, gränsen mellan gaming och gambling, samt vilka konsekvenser detta har för det lokala spelförebyggande arbetet. Jessica och Robin är utredare på Folkhälsomyndigheten och kommer att presentera sambanden mellan ekonomisk hälsa och riskabelt spelande.

 

 

11.00-12.00 Pengar: Elefanten i det psykiatriska rummet

Forskning visar på en tydlig koppling mellan psykiska problem och privatekonomi, men trots detta ignorerar många psykiatriska verksamheter och myndigheter denna faktor. Vi har utvecklat en kultur som lägger skulden på individen. Ekonomiskt stöd sägs skapa ett beroende som motverkar individens eget ansvarstagande. Var och en sin egen lyckas smed.  

Alain Topor, leg psykolog och professor emeritus vid universitetet i Agder, diskuterar hur sociala problem individualiseras och medikaliseras, vilket hindrar återhämtning. Topor presenterar också kunskap från en studie i Blekinge om hur förbättrad ekonomi kan påverka den psykiska hälsan positivt. 

 

12.00-13.00 Lunchpaus (intages på egen hand)

 

13.00-13.30 Mäns ekonomiska våld mot kvinnor i nära relationer

Marie Eriksson, historiker, lärare och forskare vid  institutionen för socialt arbete vid LNU presenterar sin forskning om våld och kön, framför allt om mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Fokus är på ekonomiskt våld- men också om andra maktrelationer – både i det förgångna och i vår egen tid. Hon beskriver hur detta våld utövas och vilka konsekvenser det har för de som utsätts, samt hur det relate-rar till andra maktrelationer. Marie har stor erfarenhet av att föreläsa och medverka som expert i olika sammanhang. 

 

13.30-14.00 Budget- och skuldrådgivning – Stöd vid ekonomiska svårigheter

Rejhan Agovic, Teresa Larsson och Niaz Ibrahim, budgetrådgivare, presenterar hur de arbetar med att stödja personer i ekonomiska svårigheter. De ger insikter om hur man skapar en hushållsbudget, hanterar skulder och ansöker om skuldsanering. Föreläsningen fokuserar även på förebyggande insatser för att undvika framtida ekonomiska problem.

 

14.05-15.00 Paneldiskussion
Deltagare från NSPH, personer med egen erfarenhet, Alain Topor, Marie Eriksson, Folkhälsomyndigheten samt budget- och skuldrådgivningen. Diskussionen leds av Anna och Kristian.

Pågående nyheter

blue divider

Välfärdsguiden är till för dig som vill få en bättre förståelse för välfärdssystemet eller känner att något behöver förändras i ditt liv. Välfärdsguiden är även till för dina anhöriga och personal i den offentliga sektorn. kan användas som ett vardagsverktyg av dig som privatperson och av myndighetspersonal som vill ha en översikt av vilka insatser som finns.

Till välfärdsguiden